Selecteer een pagina

Statisch haar?

Word jij ook letterlijk helemaal knetter gek van statisch haar? Als je haar eenmaal elektrisch geladen is, kom je er maar moeilijk vanaf. Maar wist je dat er een aantal simpele tricks zijn om die knetterende lokken te fixen?

Hoe ontstaat statisch haar eigenlijk? Statisch geladen haar ontstaat als het buiten droog en koud is en binnen warm. In de winter is de luchtvochtigheid vooral binnen laag en is je haar ook vaak wat droger dan normaal. Als dan materialen tegen elkaar wrijven, bijvoorbeeld bij het uittrekken van je trui, ontstaat statische elektriciteit. Het resultaat? Een coupe met rechtopstaand en knetterend haar.

Wat te doen??? Allereerst… Gebruik je kam of borstel bijvoorbeeld niet te vaak, door die wrijving ontstaat statische elektriciteit. Natuurlijk wil je er wél verzorgd bijlopen. Spray daarom een beetje haarlak op je borstel. Dit voortkomt dat je haar statisch wordt.

Daarnaast heeft je outfit invloed op hoe statisch je haar is. Vermijd wol en synthetische kleding van polyamide en acryl. Draag in plaats daarvan truien en vesten van katoen of zijde. Deze materialen zijn minder gevoelig voor statische elektriciteit.

Een andere kledingtip: droog je kleding zo min mogelijk in de wasdroger. Want ook die wrijving maakt je kleding statisch. Een scheutje wasverzachter tijdens het wassen is geen gek idee, ook dit voorkomt dat je kleding statisch wordt. Schoenen met rubberen zolen geleiden de statische elektriciteit niet goed, daarom krijg je hiermee eerder schokjes als je iets van ijzer aanraakt.

Knettervrij de dag doorkomen? Dat doe je op schoenen met leren zolen.

Werk jij veel met de föhn of de stijltang? De hitte maakt je haar droger en dat is net wat je niet wil. Je begrijpt: gebruik ze zo min mogelijk. Of op de laagste stand. Want hoe minder warm, hoe lager het uitdrogende effect.